خوانده کیست
اجمالاً خوانده دعوا کسی است که در دادگاه حقوقی علیه او شکایتی شده است و او باید پاسخگو در مقام دفاع باشد و از این جهت که وی دعوا را اقامه نکرده است بلکه به دعوا فراخوانده شده و به نوعی احضار شده به او خوانده می گویند.
در مقابل کسی که طرح دعوا را شروع کرده است را خواهان می نامند. نام خواهان و خوانده در مراحل مختلف رسیدگی دادگاه تغییر می یابند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد
درج نام خوانده در دادخواست و ضمانت اجرای ان
نام خوانده ای که علیه وی دعوا طرح می شود باید در دادخواست درج شود و طبق ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی در بند ۱ و ۲ مشخصات خوانده نام و نام خانوادگی و محل اقامت وی باید مشخص شود.
برای مثال: اگر شما خواهان دعوا هستید در دادخواست باید در قسمت نام خواهان، نام خود و آدرس و در قسمت نام خوانده، نام خوانده و محل سکونت و آدرس وی باید ثبت شود.
در ماده ۵۳ و ۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی درباره نتیجه ی عدم درج مشخصات خوانده اشاره شده است که طبق مواد مذکور اگر نام و محل اقامت خوانده درج نشود؛ مدیر دفتر دادگاه باید به خواهان اخطار بدهد و تذکر دهد به خواهان که دادخواستی که تقدیم کرده ای؛ مشکلاتی مثل نداشتن مشخصات خوانده را دارد. حال خواهان ظرف ۱۰ روز فرصت دارد که ایراد را بر طرف کند اگر برطرف نکرد دادخواست او رد می شود.
حقوق خوانده در دعاوی
بسیاری از اصول دادرسی برای دفاع از حقوق خوانده مقرر شده اند برای مثال :
- اصل ابلاغ دادخواست به منظور این است که خواهان از اقامه دعوا علیه خود مطلع شود و بتواند از حقوق خود دفاع کند.
- مهلت های واخواهی نیز برای همین امر ترتیب داده شده است.
- از طرف دیگر یکی از حقوق خوانده در صلاحیت دادگاه برای اقامه دعوا نهفته است با این توضیح که اگر کسی بخواهد علیه کسی اقامه دعوا کند باید در دادگاهی این کار را انجام دهد که خوانده محل سکونت و اقامتگاه وی در آنجا واقع است زیرا اصل برائت به نفع خوانده حکم فرماست و …
خوانده حکم غیابی کیست
حکم غیابی برای زمانی است که خواهان، دعوا حقوقی راه می اندازد اما خوانده دعوا و از جریان مطلع نیست و ابلاغ دادگاه هم به دست وی نرسیده است.
برای مثال فرض کنیم شخص الف علیه شما دعوای طرح می کند و بدون اطلاع شما دادگاه حکم به نفع وی صادر می کند و شما را محکوم می کند؛ حال قانون به این دلیل که شما در دادگاه، برای دفاع حضور نداشته اید به شما مهلت داده است که به رای صادر شده اعتراض کنید که به آن، اعتراض به رای غیابی یا اصطلاحا واخواهی می گویند.
حال اگر شما بخواهید به عنوان خوانده اعتراض کنید نام شما می شود ” واخواه” و آن کسی که از قبل علیه شما دعوا طرح کرده بود “واخوانده” نامیده می شود.
خوانده در دادگاه تجدید نظر
اگر شما در رسیدگی نخستین در دادگاه عمومی با شکست مواجه شوید و دادگاه شما را محکوم کند؛ می توانید اعتراض کنید تا در مرکز استان و دادگاه تجدید نظر به این اعتراض رسیدگی شود.
حال اگر شما از ابتدا خوانده بودید و بازنده دعوا حقوقی شده اید و بخواهید اعتراض تجدید نظر کنید نام شما می شود ” تجدید نظر خواه” و نام کسی که اعتراض تجدید نظر را علیه وی مطرح کرده اید یا به عبارتی نام برنده دعوای اولی در مرحله تجدید نظر، “تجدید نظر خوانده” خواهد بود.
اینجا مشخص می شود که ممکن است انقلاب در دعوا رخ دهد و جای خواهان و خوانده در مقاطعی از رسیدگی عوض شود بطور مثال خواهان برنده در رسیدگی بدوی = خوانده (تجدیدنظرخوانده) در رسیدگی تجدیدنظر
چنانچه نیاز به مشاوره یا خدمات وکالتی دارید، با من تماس بگیرید – 09913138500
پذیرش حضوری صرفاً در روزهای زوج و با هماهنگی قبلی